Sweat Care

Verzorging voor Jezelf

Hoe zorg je ervoor dat je fit blijft als je een blessure hebt?

fietsend stel

Je hebt een blessure opgelopen. Dat is flink balen. Als je een sporter bent, dan betekent dit vaak dat je je favoriete sport niet goed kunt uitoefenen. Dat is natuurlijk niet fijn. In je hoofd wil je graag verder met progressie maken, maar je lichaam zegt dat je rust moet houden. Wat kun je doen om deze rustperiode nuttig te besteden? Hoe zorg je ervoor dat je snel weer fit kunt zijn voor je sport? In dit artikel worden een aantal bruikbare tips gegeven om ervoor te zorgen dat je na een blessure periode weer fit en gezond bent. 

Neem goed rust

Allereerst is rust nemen belangrijk. Ga niet na een korte periode je spieren maximaal belasten. Zeker de spier waar je aan geblesseerd bent, heeft aan het begin liefde nodig. Je moet dus goed je rust pakken. Het is wel goed om in de periode dat je geblesseerd bent, de belasting steeds verder op te voeren. Aan het begin zul je vooral lichte belasting moeten toepassen. Hieronder staan een paar voorbeelden van lichte belasting.  


Fietsen

Fietsen is erg gezond. Het is goed om je spieren wel te gebruiken als je geblesseerd bent. Vaak kun je na 1 of 2 weken beginnen met lichte belasting. Fietsen is enorm goed voor je vetverbranding. Daarnaast is het gemakkelijk om verschillende zwaartes in te stellen op je hometrainer. Je kunt de belasting en afstand dus steeds verder opvoeren. Daarnaast is fietsen minder belastend voor je gewrichten en pezen. Het is dus ideaal om veel te fietsen als je geblesseerd bent. Je spieren blijven fit en je zult sneller weer fit zijn als je spierblessure is genezen. Fiets je liever buiten, maar heb je geen goede fiets bij de hand? Zoek dan snel een fiets uit op Bikesland.

Rekken en strekken

Het is goed om je lichaam soepel te houden. Ga dus regelmatig je lichaam rekken en strekken. Zo houd je spieren soepel. Het is ook erg goed voor je om te rekken en strekken als je geblesseerd bent. Zeker als je je lichaam weer zwaarder gaat belasten is het belangrijk om voor en na de inspanning goed te rekken en te strekken.