Sweat Care

Verzorging voor Jezelf

Tips tegen een hoge bloeddruk

Gezond is leven is belangrijk, dit weten we allemaal. Buiten zijn, fietsen, wandelen, fruit en groenten eten en natuurlijk ook gewoon genieten van de minder gezonde dingen in het leven. Een afwisseling is namelijk het best. Hoe je je voelt en wat voor signalen je lichaam geeft, kunnen aangeven hoe gezond je bent. Ook kun je daar zelf achterkomen, bijvoorbeeld door een bloeddrukmeter te gebruiken. Hieraan kun je zien hoe hard het bloed zich door het lichaam pompt. Het is belangrijk dat je geen te hoge bloeddruk hebt. Wil je weten hoe je je bloeddruk kunt verlagen? In het onderstaande blog lichten we het toe.

Gevolgen

Een hoge bloeddruk kan vervelende gevolgen hebben. Natuurlijk ligt het per persoon en per situatie anders; een hoge bloeddruk hoeft niet per sé te betekenen dat er iets mis is. Daarom is het altijd verstandig om naast het zelfstandig opmeten thuis, ook altijd naar een huisarts te gaan. Dan krijg je namelijk professionele hulp en inzichten. Maar wat zijn de mogelijke gevolgen nou precies? Hieronder een korte uitleg:

  • Ten eerste is het slecht voor je ogen en nieren. Doordat het lichaam niet gebouwd is om zoveel bloed door het lichaam heen te pompen, beschadigen de ogen en de nieren. Dit zijn erg gevoelige organen en hierdoor kan de nierfunctie verminderen en het zicht verslechteren.
  • Daarnaast verkalken de aderen. Hierdoor vernauwen de bloedvaten en stroomt het bloed dus nog slechter door het lichaam. Dit heeft als gevolg dat het hart nog sneller wilt gaan pompen, waardoor de hartslag nog hoger wordt en het dus nog gevaarlijker wordt.
  • Als laatste verhoogt een hoge bloeddruk de kans op een hartaanval of een beroerte. Dit wil je natuurlijk voorkomen, koste wat het kost.

Hoe kan je je bloeddruk verlagen?

Zegt de bloeddrukmeter dat je een te hoge bloeddruk hebt? Probeer dan verandering in te brengen in je levensstijl. Dit maakt vaak al een groot verschil. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Gezond eten. Dus weinig zout en toegevoegde suikers, en ook zo min mogelijk vet. Eet daarnaast veel groente en fruit.
  • Stoppen met roken en alcohol drinken. Deze twee zijn namelijk de grootste boosdoeners als het gaat om een verhoogde bloeddruk. Het is algemeen bekend dat het slecht voor je is. Drink je soms spontaan wat? Dan hoef je er niet per sé gelijk mee te stoppen, onder de voorwaarde dat je overige levensstijl wel gezonder is.
  • Afvallen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar een lager gewicht zorgt voor een lagere bloeddruk. Daarnaast is de kans groter dat je je ook fitter en fijner voelt.
  • Sporten. Je hoeft niet iedere dag in de sportschool te hangen, maar twee à drie keer per week sporten helpt al een hoop. Ga daarnaast ook iedere dag naar buiten om (flinke) wandeling te maken. Des te meer beweging, des te beter.

Wil je graag meer weten over bloeddrukmeters? Check dan deze website.